výhled na šumavě

Dovolená na Šumavě: Ráj pro milovníky přírody a klidu

Kam se na Šumavě vydat: Tipy na výlety

Šumava je plná kouzelných míst, která vás uchvátí svou přírodní krásou i historií. Přinášíme několik tipů na dovolenou na Šumavě, které byste při své návštěvě neměli vynechat.

Boubínský prales

Boubínský prales je opravdovým skvostem mezi evropskými přírodními rezervacemi. Tento panenský les se nachází ve střední části Šumavy a je domovem stromů starých až 400 let. Přístupné jsou zde značené stezky, které vás provedou kolem fascinujících míst, jako jsou staré buky či smrky, spadlé kmeny porostlé mechem a borůvčí. Můžete se vydat na vyhlídku Boubín, která nabízí nádherné panoramatické výhledy na okolní krajinu.

Černé a Čertovo jezero

Pokud máte rádi mystická a tajemná místa, rozhodně navštivte Černé a Čertovo jezero. Tato dvě ledovcová jezera jsou skrytá uprostřed hustých lesů a jejich tmavá hladina, obklopená strmými skalními stěnami, vytváří magickou atmosféru. Trasa k jezerům je poměrně snadná, takže ji zvládnou i rodiny s dětmi. Okolí je ideální pro pikniky a relaxaci v přírodě.

Plechý a Plešné jezero

Plechý, nejvyšší hora české části Šumavy, nabízí nejen skvělý výhled, ale také pořádnou dávku výzvy pro zdatnější turisty. Na jeho vrcholu najdete památník Adalberta Stiftera, slavného šumavského spisovatele. Po cestě se zastavte u Plešného jezera, které vzniklo po skončení doby ledové. Jezero je obklopeno hustým lesem a skály nad ním vytvářejí dramatickou kulisu.

Tříjezerní slať

Jedinečná rašeliniště Šumavy stojí za prozkoumání a Tříjezerní slať je mezi nimi opravdovou perlou. Tato oblast se nachází nedaleko Modravy a můžete se zde projít po dřevěných chodníčcích, které vás provedou skrze malebnou krajinu plnou borůvek, rašelinných jezírek a vzácných rostlin. Jedná se o skvělou volbu pro poklidnou odpolední procházku v přírodě.

Kašperské Hory a hrad Kašperk

Historické městečko Kašperské Hory a nedaleký hrad Kašperk jsou dalšími lákadly Šumavy. Hrad Kašperk byl postaven v roce 1356 a kromě krásných výhledů na okolní lesy nabízí i zajímavé prohlídky. Kašperské Hory jsou zase malebným městečkem plným historie, a pokud máte rádi horskou atmosféru, určitě vás okouzlí svou polohou i příjemnými kavárnami a restauracemi.

Šumava pro milovníky sportu

Ať už jste aktivní sportovec nebo si jen rádi občas protáhnete tělo, Šumava nabízí nespočet možností, jak trávit čas venku. A to po celý rok.

Cyklistika

Šumava je protkaná stovkami kilometrů cyklotras, které vedou skrz lesy, louky a horská údolí. Modravská cyklostezkapatří mezi nejoblíbenější a vede kolem krásných šumavských rašelinišť a lesů. Pro zkušenější cyklisty je tu mnoho dalších náročnějších tras, například kolem Železné Rudy nebo k vrcholu Poledníku.

Pěší turistika

Pro milovníky pěší turistiky je Šumava doslova rájem. Kromě Boubínského pralesa a jezer, které jsme zmínili výše, je tu mnoho dalších tras, jako například výšlap na rozhlednu Poledník, která stojí na stejnojmenném vrcholu. Odtud se vám naskytne výhled nejen na Šumavu, ale i na Alpy.

V zimě na lyže

Šumava je atraktivní i v zimním období. Najdete zde kvalitní běžecké tratě i menší lyžařské areály, jako jsou ŠpičákZadov nebo Nové Hutě, kde si přijdou na své jak začátečníci, tak pokročilí lyžaři. Ať už preferujete běžky nebo sjezdové lyžování, Šumava vám poskytne dostatek možností, jak si zimní sezónu užít naplno.

Kulturní zážitky na Šumavě

Kromě přírodních krás a sportovních aktivit nabízí Šumava i zajímavé kulturní zážitky. Region je bohatý na historii a tradice, které se dodnes odrážejí ve zdejším životě.

Šumavská muzea

Navštivte například Muzeum Šumavy v Sušici, které vás seznámí s historií a kulturou regionu. V muzeu se nachází expozice o místním sklářství, řemeslech, ale i o šumavských pověstech. Zajímavostí je také expozice o výrobě zápalek, která má v Sušici dlouhou tradici.

Lidové slavnosti a tradice

Šumava je místem, kde se stále udržují lidové slavnosti a tradice. Na mnoha místech můžete narazit na různé kulturní akce, jarmarky a slavnosti, které vám přiblíží místní folklór, tradiční hudbu a řemesla. V létě se konají například horská poutní procesí, která jsou jedinečnou ukázkou šumavské zbožnosti a tradic.

Kde se ubytovat na Šumavě

Výběr ubytování na Šumavě je pestrý a uspokojí jak milovníky luxusu, tak i ty, kteří preferují rustikální atmosféru venkovských chalup.

Rodinné penziony

Pokud hledáte autentičtější zážitek, doporučujeme ubytování v menších rodinných penzionech. Zdejší hostitelé často nabízejí domácí stravu a přátelskou atmosféru. Penziony jsou často umístěny v blízkosti turistických stezek a cyklotras, takže budete mít vše po ruce.

Wellness hotely

Pro ty, kteří si chtějí užít trochu luxusu, jsou na Šumavě i kvalitní wellness hotely, které nabízejí relaxační služby, jako jsou sauny, masáže a bazény. Ideální volba po dlouhém dni stráveném turistikou nebo lyžováním.

Chalupy a apartmány

Pro rodiny nebo větší skupiny přátel jsou k dispozici pronájmy chalup a apartmánů. Většina z nich nabízí veškerý komfort, který potřebujete pro pohodlnou dovolenou, včetně kuchyní, krbů a někdy i venkovních grilů.

Co ochutnat na Šumavě

Šumava je nejen o přírodních krásách, ale také o gastronomii, která čerpá z bohatých tradic tohoto kraje. Místní kuchyně je plná chutí, které vás zahřejí a potěší.

Regionální speciality

Vyzkoušejte tradiční šumavská jídla, jako jsou bramborové plackyšumavská kulajda nebo pstruh na másle z místních potoků. Šumava je známá i svou domácí kuchyní, takže si často můžete pochutnat na pokrmech připravovaných z místních surovin, jako jsou houby, zvěřina nebo čerstvé bylinky.

Šumavské pivo a sýry

Nezapomeňte ochutnat místní pivo, které se vaří v malých rodinných pivovarech rozesetých po celém regionu. Mnohé z nich nabízejí i exkurze s ochutnávkou. K tomu si dejte výborný šumavský sýr nebo jiné lokální produkty, které zakoupíte na místních trzích či farmách.

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *