foto vozu po mytí interiéru

Příprava auta na zimní měsíce: Na co nezapomenout

Zima se blíží a s ní i výzvy, které mohou potkat každého řidiče. Aby vaše auto zvládlo zimní období bez komplikací, je důležité se na něj důkladně připravit. Kromě běžné kontroly technického stavu se zaměříme i na pohodlí uvnitř vozu, které zahrnuje i čištění interiéru aut. Pojďme se podívat na klíčové kroky, které byste měli zvážit.

Jiné obutí

S přicházející zimou přichází také čas na výměnu pneumatik, což je klíčový krok pro bezpečné a komfortní řízení v náročných podmínkách. Zimní pneumatiky jsou speciálně navrženy tak, aby zajišťovaly lepší přilnavost a brzdné vlastnosti na sněhu a ledu. Jejich jedinečná konstrukce zahrnuje hlubší vzorek a měkčí směs gumy, což zajišťuje optimální grip i při nízkých teplotách. Tato vlastnost je zásadní, protože letní pneumatiky ztrácejí svoji pružnost a trakční schopnosti, jakmile teplota klesne pod 7 °C.

Je také důležité provést několik kontrol, abyste se ujistili, že pneumatiky jsou v dobrém stavu. Jedním z nejdůležitějších faktorů je hloubka vzorku. Minimální hloubka vzorku pro zimní pneumatiky by měla být alespoň 4 mm, ale čím hlubší vzorek, tím lépe pneumatiky fungují na kluzkých a zasněžených silnicích. Hlubší vzorek zajišťuje lepší odvádění vody a sněhu, což snižuje riziko aquaplaningu a zvyšuje stabilitu vozidla. Kromě hloubky vzorku je také zásadní zkontrolovat tlak v pneumatikách. Tlak se v chladném počasí může měnit, a to i o 0,7 kPa (0,1 psi) na každý stupeň Celsia poklesu teploty.

Údržba karosérie

Dalším důležitým krokem je údržba karoserie, která hraje klíčovou roli nejen v estetice, ale i v ochraně vašeho vozidla. Před zimou je dobré nechat auto umýt a navoskovat, což je proces, který byste neměli podceňovat. Čistý povrch karoserie totiž nejen vypadá lépe, ale také pomáhá chránit lak před solí, chemikáliemi a dalšími nečistotami, které se během zimy hromadí na silnicích. Sůl, která se používá k odstraňování ledu a sněhu, může být pro lak velmi agresivní a vést k jeho předčasnému opotřebení nebo dokonce k rzi, pokud není správně ošetřena. Navoskování auta vytváří ochrannou vrstvu, která odpuzuje vodu a znečištění, čímž zabraňuje jejich usazování na lak.

Nezapomínejte na vnitřek

Jakmile se postaráte o vnější část vozu, nezapomeňte na to, co se děje uvnitř. Pravidelné čištění interiéru aut je důležité nejen pro vzhled, ale také pro zdraví pasažérů. Zimní období s sebou přináší mnoho specifických výzev. Když se často nosí sníh a sůl, mohou se v interiéru vozu hromadit různé nečistoty, jako jsou drobné zbytky soli, písku a bláta, které mohou nejen zanechat nevzhledné skvrny, ale také způsobit opotřebení povrchů a špatný vzduch uvnitř. Proto je důležité pravidelně odstraňovat podlahové koberce a důkladně je čistit. Tím zajistíte, že se do vozu nedostává sníh a vlhkost, což by mohlo vést k nepříjemnému zápachu nebo dokonce k plísním.

Pokud máte pocit, že údržba interiéru je nad vaše síly nebo časové možnosti, je dobré zvážit svěřit auto do rukou profesionálům. Ti disponují nejen odbornými znalostmi, ale také specializovanými čisticími prostředky a vybavením, které zajistí důkladné vyčištění. Profesionální služby mohou zahrnovat nejen běžné čištění interiéru aut, ale také hloubkové čištění čalounění, ošetření kožených povrchů nebo dokonce dezinfekci, což je v aktuální situaci obzvlášť důležité pro zdraví všech pasažérů.

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *