koberec v obyvaku

5 netradičních tipů pro čištění koberců, které jste ještě nezkusili

Představte si, že pořádáte pohodový večer s přáteli, skleničky se plní vínem a nálada je skvělá. A pak to přijde – někdo nechtěně převrhne sklenici červeného vína přímo na váš světlý koberec. Nemáte po ruce žádný čisticí prostředek a panika začíná stoupat. Co teď? Nezoufejte! Existují netradiční metody čištění koberců, které můžete vyzkoušet ihned s tím, co máte doma. Ať už jde o skvrny od nápojů, mastné fleky nebo zašlou špínu, máme pro vás pár jednoduchých, ale účinných triků, které váš koberec zachrání.

Použití holicí pěny na skvrny

Znáte ten pocit, kdy jste vyzkoušeli všechno možné, ale skvrna stále nechce zmizet? Co takhle zkusit holicí pěnu? Možná to zní trochu zvláštně, ale tento produkt, který obvykle používáte na holení, může být skvělým pomocníkem při čištění koberců. Stačí nanést holicí pěnu na skvrnu, nechat ji působit 20 až 30 minut a poté jemně setřít vlhkým hadříkem. Holicí pěna účinně rozpustí nečistoty, aniž by poškodila vlákna koberce. Po vyschnutí můžete oblast ještě vysát, čímž vrátíte koberci jeho původní vzhled. Tento trik je ideální pro skvrny od jídla nebo špíny.

Kukuřičný škrob pro mastné skvrny

Mastné skvrny mohou být skutečně frustrující, protože se snadno vsáknou do vláken koberce a na první pohled vypadají téměř neodstranitelně. Naštěstí existuje jeden jednoduchý pomocník, který byste možná nečekali – kukuřičný škrob. Tento přírodní prášek má vynikající schopnost absorbovat tuky a mastnotu. Stačí, když posypete mastnou skvrnu kukuřičným škrobem a necháte ho působit alespoň hodinu. Škrob během této doby nasaje tuk, takže po jeho vysátí bude skvrna buď úplně pryč, nebo alespoň výrazně méně patrná. Funguje skvěle na mastnotu od jídla, olejů nebo másla.

Perlivá voda na skvrny od nápojů

Kdo by to byl řekl, že obyčejná perlivá voda může zachránit váš koberec od zkázy? Pokud na koberec vylijete červené víno, kávu nebo džus, neváhejte a sáhněte po perlivé vodě. Perlivá voda obsahuje bublinky oxidu uhličitého, které pomáhají uvolňovat pigmenty z vláken koberce. Nalijte perlivou vodu přímo na skvrnu, nechte ji chvíli působit a poté jemně setřete hadříkem. Většina skvrny by se měla uvolnit a koberec bude vypadat téměř jako nový. Tento jednoduchý trik můžete také použít pro rychlé odstranění jiných skvrn od nápojů, jako je čaj nebo džus.

Kyselé zelí jako tradiční čistič

Možná to zní až příliš zvláštně, ale kyselé zelí bylo v minulosti používáno jako účinný čistič koberců. Jeho kyselé složky jsou schopny uvolnit nečistoty a osvěžit barvy koberce. Jak na to? Stačí vymačkat šťávu z kyselého zelí, rozprostřít zelí po koberci a nechat ho chvíli působit. Poté ho jemně zameťte smetákem. Kyselé zelí během této doby absorbuje prach a nečistoty a váš koberec bude znovu zářit. Navíc, nemusíte se bát nepříjemného zápachu – zelí po sobě žádný nezanechá.

Jedlá soda a esenciální oleje pro osvěžení

Jedlá soda je jedním z nejlepších přírodních prostředků na odstranění pachů, a když ji zkombinujete s esenciálními oleji, může se proměnit v dokonalý osvěžovač pro váš koberec. Smíchejte jedlou sodu s několika kapkami esenciálního oleje dle vašeho výběru – levandule, nebo citron jsou skvělé volby. Nasypte směs na koberec a nechte ji působit alespoň 30 minut. Soda absorbuje nepříjemné pachy a esenciální oleje zanechají příjemnou vůni. Poté stačí vysát a váš koberec bude nejen čistý, ale i svěže vonět. Tento trik je ideální pro pravidelnou údržbu a osvěžení koberců mezi hlubším čištěním.

Profesionální péče pro dokonalý koberec

I když čištění koberců můžete zvládnout pomocí těchto netradičních domácích metod, pro důkladné a hloubkové vyčištění je vždy nejlepší obrátit se na profesionály. Pravidelná péče a odborné čištění vám pomohou udržet váš koberec v perfektním stavu po dlouhá léta.

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *