5 důvodů, proč je renovace laku lepší než nový lak

Když si všimnete škrábanců, ztráty lesku nebo drobných nedokonalostí na svém voze, první myšlenka často bývá: „Bude to chtít nový lak!“ Kompletní přelakování zní jako ideální řešení, jak auto opět rozzářit. Ale co když vám řekneme, že existuje méně nákladné a mnohdy efektivnější řešení? Renovace laku vám může přinést skvělé výsledky za zlomek ceny nového lakování a zároveň šetří čas i váš vůz. Pojďme se podívat, proč je renovace laku často tou lepší volbou.

Finanční úspora, která neubírá na kvalitě

Nanesení nového laku je složitý proces, který vyžaduje odstranění starého nátěru, náročnou přípravu povrchu a několik vrstev nového laku. Jak se to podepíše na ceně? Ta se vyšplhá k desítkám tisíc korun, což může být pro mnoho majitelů aut nepřijatelná investice.

Na druhé straně renovace laku je cenově dostupnější a přitom poskytuje kvalitní výsledky. Při renovaci se odstraňují povrchové defekty, škrábance a oxidace, aniž by bylo nutné zasahovat do hlubších vrstev laku. Výsledek? Auto vypadá jako nové, aniž byste museli utratit svoji měsíční výplatu. 

Rychlost a pohodlí

Přelakování vozu je časově náročný proces. Zpravidla musíte auto nechat v lakovně několik dní, někdy dokonce i týdnů. Navíc se často objeví další práce spojené s demontáží a opětovnou montáží různých částí karoserie, což celý proces ještě prodlouží.

Renovace laku je mnohem rychlejší. Profesionálové dokáží celý proces zvládnout během jednoho až čtyř dnů, v závislosti na rozsahu poškození. To znamená, že své auto budete mít zpět téměř okamžitě a nebudete muset řešit dlouhé čekací lhůty. 

(Ne)rozebírání auta

Pokud se rozhodnete jít cestou zcela nového laku, budete se muset připravit na demontáž některých části karoserie. Proč? Odpověď je jednoduchá. Pro zajištění rovnoměrného a precizního nátěru na každém povrchu se auto prostě musí zčásti rozebrat. Toto rozebrání může zahrnovat odstranění zrcátek, klik dveří, světel, lišt a dalších komponentů, které mohou bránit přístupu k některým částem laku. 

Přelakování vozu s sebou přináší také riziko, že se během demontáže interiér zapráší. A nejen to! Demontáž částí, jako je polstrování, může způsobit vznik nepříjemného vrzání nebo jiných rušivých zvuků, které za jízdy určitě poslouchat nechcete.

Možné vady a problémy při lakování vozu

Lakování vozu může způsobit řadu vad ovlivňujících vzhled, jako jsou nerovnoměrné „oblaky“, stékance nebo prachové nečistoty. Mohou nastat i komplexnější problémy. Mezi ně patří popraskání, vpichy, špatné výbrusy a „pomerančová kůra“. Kromě toho je sladění správného odstínu laku často velkou výzvou, jelikož existují miliony barevných variant. To může způsobit, že různé části vozu, mohou mít jemně odlišný tón, což negativně ovlivňuje celkový vzhled vašeho auta.

Pozn.: “Pomerančová kůra” označuje vadu laku, kdy povrch vypadá jako slupka pomeranče. Vzniká při nesprávné aplikaci laku nebo jeho špatném zaschnutí.

Zachování originality vozu

Pro milovníky aut a sběratele může být renovace laku jedinou správnou volbou. Důvod? Originální lak vozu má svou hodnotu, zejména pokud vlastníte historický automobil nebo limitovanou edici, kde je každý detail důležitý. Nový lak, i když může být proveden špičkově, už nikdy nebude „tím původním.“

Správná volba pro váš lak

Renovace laku je ideální volbou, pokud hledáte finančně dostupné a rychlé řešení pro obnovu lesku. Navíc umožňuje zachovat původní lak, což je klíčové pro sběratele a majitele luxusních vozů. Místo investování do nákladného nového lakování nabízí renovace efektivní cestu, jak vrátit autu původní krásu bez zbytečných komplikací.

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *